Vánoce 2012

Stejně jako v loňském roce, i letos provedla společnost TNS Aisa předvánoční průzkum o tom, jak Češi vnímají Vánoce a jak je plánují v letošním roce prožít.

Výzkum byl proveden na reprezentativním vzorku české populace ve věku 18-60 let (N= 511) ve dnech 7.-10.12.1012.

Na následujících řádcích se tak například dozvíte, na co se Češi o Vánocích nejvíce těší, kde hledají inspiraci na nakupování dárků a kolik se jich chystají koupit, nebo jaké Vánoční zvyky dodržují.

Stejně jako v minulém roce, i letos se Češi ze všeho nejvíce těší na to, že stráví Vánoce v rodinném kruhu. Pro celou třetinu Čechů je právě toto na Vánocích to nejzásadnější. Vše ostatní jako dárky, vánoční zvyky nebo pohádky je až druhotné, nicméně přispívající k té správné vánoční atmosféře a rodinné pohodě.

Zajímavé je, že Češi letos o Vánocích oproti minulému roku mnohem více touží po odpočinku. Zatímco v loni byl odpočinek primárním plánem na Vánoce pro 19% z nás, letos už je to celých 29%. Pocitově byl tedy tento rok náročnější a Češi cítí se na jeho konci více vyčerpání než v loni.

Na co se o Vánocích nejvíce těšíte? (%)

1.png

Hledání inspirace a nakupování dárků

Velkým tématem v předvánoční době je nakupovaní dárků, zejména pak hledání inspirace, kde komu co koupit.  Kde se inspirují Češi? Nejčastěji stále v televizních reklamách a v letácích jednotlivých obchodů, kterými v předvánočním čase poštovní schránky doslova přetékají. Tradičně se také často obrací pro radu na přátele. Nicméně také výpravy do on-line světa za inspirací nebo přímo pořízením nějakého toho dárku se v Čechách čím dál tím více rozmáhají. Doporučení na Facebooku hledá 26% Čechů, na internetové stránky konkrétních firem zavítá 29% z nich a na slevových portálech hledá vánoční dárky každý pátý Čech.

Kde hledáte inspiraci pro nakupování vánočních dárků? (%)

2.png

Zdroje inspirace jsou poměrně bohaté. Kolik dárku ale Češi nakupují a kolik lidí plánují obdarovat? Češi se sice obecně snaží čím dál tím více šetřit (jak víme například z velké studie o životním stylu Čechů Lifestyle 2012, kterou realizovala TNS Aisa v první polovině tohoto roku), to se ale rozhodně neprojevuje na samotném počtu dárků, kterými obdarují své blízké. Pod stromečkem může mít česká rodina na štědrý večer pořádně plno.

Stejně tak jako v loňském roce, i letos plánuje průměrný Čech nakoupit 12 dárků, kterými obdaruje 7 lidí. To znamená, že pokud se na štědrý večer sejde například rodina s dvěma staršími dětmi a prarodiči, najdou pod stromečkem kolem 70 dárků.

O něco více dárků pak nakupují ženy, a lidé nacházející se ve věková kategorii 30-39 let, nejspíš proto, že jsou ve věku, kdy mají poměrně malé děti, které si na množství darů potrpí nejvíce.

Češi a vánoční zvyky

Některé tradiční vánoční zvyky se stále v Čechách těší velmi oblibě. Adventním věnce nalezneme ve ¾ domácností, jmelí ve 2/3. Téměř polovina zpívá vánoční koledy a v každé páté domácnosti je u štědrovečerní tabule o jedno místo navíc pro případného hosta. Každý desátý Čech se také vypraví do města pro Betlémské světlo.

Jaké Vánoční zvyky dodržujete? (%)

3.png

I cukroví stále neodmyslitelně patří na Vánoční stoly. A výběr je poměrně pestrý. Průměrně Češi připravují 7 druhů cukroví.

Každý pátý Čech se ale přiznává, že cukroví nepeče vůbec, 6% si pak šetří čas tím, že cukroví nakoupí už hotové v obchodech.